Tekentafelnatuur: de nieuwe hobby van terreinbeheerders

Je ziet bij de ontwikkeling van ‘tekentafelnatuur’ wel vaker dat terreinbeheerders – in dit geval de Zuid-Hollandse gemeente Teylingen – hun feitelijke recreatiedoelstelling opdienen in een groene verpakking. Langs de dijk in de Broek- en Simontjespolder werden in het voorjaar bijvoorbeeld een ondiepe sloot gegraven met als doel het bevorderen van de biodiversiteit. Een half jaar later wordt er weer gewerkt. Nu aan een vlonderpad door en over het slootje. Om de boel een beetje ‘op te leuken’, want het voet/fietspad loopt er vlak langs.

De Broek- en Simontjespolder ligt op de breuklijn van een stadswijk en het merengebied van de Kagerplassen. Het is een kleine, maar mooie Hollandse polder met koeien, slootjes en een molen. Daarnaast is het voor veel mensen voor hun vaste ‘ommetje’. Twee ‘postzegels’ natuur liggen er tegenaan geplakt, Kagerzoom en Koudenhoorn.
In 2010 had de gemeente plannen om een grote jachthaven aan te leggen in de polder. Ook zijn er ideeën geweest voor wegen en bebouwing, maar gelukkig zijn die van tafel.
De dadendrang van de gemeente Teylingen blijft echter opspelen. In 2016 werd gestart met nieuwe plannen voor het gebied. Volgens de gemeente heeft de provincie Zuid-Holland Kagerzoom overgedragen op voorwaarde dat het gebied een ‘kwaliteitsimpuls’ krijgt. En die kwaliteitsimpuls moet bestaan uit ‘initiatieven doe de natuur en recreatie in het gebied versterken’. Het kappen van een groot aantal bomen maakt daar uiteraard ook deel van uit.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *