De Beuk Erin in park Huis Doorn

De rigoureuze kapplannen bij Huis Doorn leiden al langere tijd tot grote onrust in de gemeente Utrechtse Heuvelrug en wijde omgeving. Zaterdag 15 oktober is voor iedereen die de 484 beuken, die voor kap op de nominatie staan, wil behouden hét moment om te laten zien dat het roer bij de plannenmakers van het Rijksvastgoedbedrijf om moet #DeBeukErin

Het Rijksvastgoedbedrijf (RVB) wil het park Huis Doorn opnieuw inrichten. Het idee is om het park terug te brengen naar de situatie van rond 1850. Voor dit plan moet een groot aantal bomen verdwijnen, 484 beuken om precies te zijn, waarvan sommige meer dan 200 jaar oud!
‘Vanwege de boomveiligheid en de boomkwaliteit’, heeft het RVB laten weten, ‘en voor de aanleg van nieuwe wandelpaden en het zicht.’ Linden zouden zich als laanbomen beter laten leiden dan de huidige robuuste beuken.

Alles wijst erop dat de plannenmakers vanuit een vastgoedmentaliteit streven naar een strak vormgegeven, aangeharkt park. Terwijl de nodeloze kap van de volgens nader ecologisch onderzoek in redelijke tot goede conditie verkerende grote bomen toch echt niet meer kan.  

Actie zaterdag 15 oktober
De rigoureuze kapplannen bij Huis Doorn leiden al langere tijd tot grote onrust in de gemeente Utrechtse Heuvelrug en wijde omgeving. Zaterdag 15 oktober is voor iedereen die de 484 beuken wil behouden hét moment om te laten zien dat het roer bij de plannenmakers van het Rijksvastgoedbedrijf om moet. Onder het motto ‘De Beuk erin’ vindt vanaf 11 uur een demonstratieve actie plaats.
Om 11 uur worden de deelnemers in het park verwelkomd door kenner van het landgoed Jaap Holwerda. Vervolgens krijgt ieder een wit lint met als doel om tijdens een wandeling door het park een selfie te maken met een boom met een wit lint en het resultaat te delen via sociale media met de hashtag #DeBeukErin en te mailen naar debeukerin@pvdduh.nl.

Rouwboek
De foto’s worden bijeengebracht in een ‘rouwboek’ dat zal worden aangeboden aan het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Utrechtse Heuvelrug, die uiteindelijk een besluit moeten nemen over de kapaanvraag door het Rijksvastgoedbedrijf, die het park ten koste van 484 volwassen bomen terug wil kappen naar 1850.

1 gedachte over “De Beuk Erin in park Huis Doorn”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *